Föreningsarkivet sväller…

Vårt föreningsarkiv får undan för undan nya spännande och intressanta tillskott! Biblioteket är välfyllt och i konferenssalen samlas de senast skänkta sakerna. Där finns nu Sven Prims hela samling med några verkliga rariteter såsom t.ex. en JDM-medalj från 1938. EIF-Alpinas mest meriterade åkare Peter ”P” Olssons JVM-silvermedalj i storslalom och Europacupguld står på en hylla. Gudmund Järnbergs döttrar Marianne och Lena har lämnat in priser till minne av pappa målvakten Gudde.

Andra minnessaker hedrar Tage Strandell, Stig Mattsson, Erik Mångsgård, Vera Hålldin, Iris och Nisse Persson. Ett extremt blickfång är ett bord med glasskiva som skyddar medaljer och en massa klubbnålar och som tillhört Nisse P. Vi är mycket tacksamma över att de nämndas anhöriga på detta sätt vill exponera de pokaler, medaljer och annat som finns från deras insatser på tävlingsarenorna som ledare och aktiva.

I samlingen ingår många kuriositeter där vi nämner de rostiga vinkeljärnen från de äldsta bandymålburarna, verket från det gamla matchuret vid Ön, brottardräkter, gamla matchprogram, tidningsklipp ända från 1920-talet m.m.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi får ofta besök och där gästerna gärna tar sig tid med att studera den lokala idrottshistorien. Det finns, som sagts, mycket att betrakta och alla dessa objekt är resultatet av en välvilja från idrottsintresserade personer, som skänkt sakerna för att ge andra möjligheter att påminnas om de prestationer som utförts av idrottsmän och kvinnor i vår bygd.

Föreningsarkivet ändrar utseende!

Edsbyns IF-Alliansförening har inköpt glasskåp och montrar som nu finns i både ”biblioteket” och i konferenssalen. Därmed har vi varit tvungna att plocka ner en hel del från väggarna och vi försöker nu att exponera vårt material så bra som möjligt.
I bokhyllorna som tidigare använts till att visa pokaler m.m. kommer nu att finnas enbart klippböcker, fotoalbum och annan lektyr och där man kan ta del av dessa i en avvinklad läshörna.
Vi har också fått in en hel del ”nytt” material från vänliga givare, men det finns plats för mera! Högt upp på vår önskelista finns fortfarande klubbnålar från de idrottsföreningar som finns i vår kommun. Så vi ser gärna, att ni kollar i era gömmor därhemma och förhoppningsvis lämnar ”fynden” till oss så att fler kan ta del av denna historia!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En nostalgitripp för alla sportälskare!

En av salarna i Norra skolan inrymmer idrottshistoria och nostalgi. Det började med att Edsbyns IF behövde plats för alla genom åren samlade handlingar. Uppe på skolans vind finns nu verifikationer och annat material. EIF bekostade några bokhyllor som ställdes diagonalt över golvet i f.d. biblioteket. I detta s.k. föreningsmuseum förvaras nu pokaler, klippböcker och annan litteratur, affischer, en massa bilder och annat material.

Här samlas inte bara historia från Edsbyns IF, utan det är meningen att kunna visa dokumentation från alla idrottsföreningar i Edsbyn med omnejd. Besökare kan nu ta del av handlingar från Edsbyns Brottarklubb, Edsbyns Skidklubb, Edsbyns Tennisklubb, Knåda Sportklubb, Ovanåkers Sportklubb, Rotebergs Sportklubb samt även minnen från andra klubbar.
Allmänheten bidrar till samlingen med skänkt material. Vi efterlyser bl a fakta i form av protokoll och annat betr. Edsbyns Boxningsklubb, Edsbyns Cykelklubb, Edsbyns Orienteringsklubb, Edsbyns och Woxnadalens Simklubbar m fl.
Vi vädjar till er alla: Vid städning och rensning i hem eller andra platser vill vi att ni lämnar allt som handlar om idrott till oss vid Norra skolan!
Vi är speciellt intresserade av klubbnålar från idrottsföreningar som funnits eller finns i vår kommun. Vi saknar t.ex. Knåda SK, Ovanåkers SK, Voxna IF, Långheds IF, Runemo AIK, Alfta-Ösa OK osv. Vi söker också märken från de klubbar som EIF har mött i bandy-, fotbolls- och andra tävlingssammanhang. Så hittar Ni någon nål därhemma i nåt gömsle, är vi tacksamma om den kan skänkas till vår samling!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alla intresserade är varmt välkomna att besöka Föreningsmuseet som är öppet under våra arbetstider, vardagar kl 8-16 förutom lunchtimmen kl 12-13.
Det kan gå bra även andra tider om ni först kontaktar oss och ev. beställer tid!